Полският премиер Матеуш Моравецки и украинският президент Володимр Зеленски Полша и

...
Полският премиер Матеуш Моравецки и украинският президент Володимр Зеленски Полша и
Коментари Харесай

Подкрепата на Полша и Словакия за Украйна е заложник на изборите

Полският министър председател Матеуш Моравецки и украинският президент Володимр Зеленски 

Полша и Словакия бяха измежду страните, поели максимален ангажимент още през цялото време на съветската инвазия да дават военна помощ на Украйна, само че съгласно специалисти тази непоколебима до момента поддръжка е наранена от идните избори в двете централноевропейски страни, показва Франс прес.

Двете страни членки на НАТО и Европейския съюз, които бяха в областта на въздействие на Москва в продължение на четири десетилетия до разпадането на Варшавския контракт през 1991 година, предоставиха забележителна военна помощ на Украйна и одобриха над от един милион украински бежанци от началото на войната в февруари 2022 година

Парламентарните избори, планувани за 30 септември в Словакия и 15 октомври в Полша, обаче оказват въздействие върху тази поддръжка дотам, че умората в публичното мнение във връзка с военната помощ за Украйна се усилва. Полският министър председател Матеуш Моравецки съобщи, че страната му “вече не доставя никакви оръжия на Украйна “, защото в този момент се концентрира “върху модернизацията и бързото въоръжаване на полската войска “. Бившият словашки министър на защитата Ярослав Над от своя страна предизвести в четвъртък в Прага, че страната му ще приключи доставките на оръжия за Украйна, в случай че популистът Роберт Фицо, любимец в социологическите изследвания, стане министър-председател след изборите на 30 септември.

Изявленията на Моравецки бяха шокиращи, защото до момента Полша беше водеща страна във връзка с военната поддръжка за Киев. Други полски публични лица побързаха да възприемат по-примирителен звук, като полският президент Анджей Дуда увери, че мненията на полския министър председател са били разбрани неправилно. “Полско-украинските връзки се трансфораха в пленник на предизборната акция в Полша “ и изборната борба сред ръководещата консервативна партия „ Право и правдивост “ (ПиС) и крайната десница, сподели пред Агенция Франс Прес политическият анализатор от мозъчния концерн Европейска работа за външна политика (European Office on Foreign Relations), Пьотър Бурас.

Предизборна политическа реторика в Полша

Павел Хавличек, анализатор в Пражката асоциация за интернационалните връзки, също свърза сегашната политическа реторика в Полша с изборите. " Изявлението (на Моравецки) беше доста политическо и беше ориентирано към полското общество. Това не значи, че Полша ще се откаже от отговорностите си ", сподели той пред Агенция Франс Прес.

Нещо повече, представителят на полското държавно управление Пьотър Мюлер удостовери в четвъртък, че Полша ще съблюдава уговорките за доставки на оръжия и муниции, “които са контрактувани по-рано “. Изявленията на Моравецки идват в подтекста на напрежението към украинския импорт на зърно. Киев подаде тъжба против Полша, Словакия и Унгария пред Световната комерсиална организация (СТО), откакто тези три страни едностранно постановиха ембарго върху вноса на зърно от Украйна, с цел да защитят своите фермери.

Независимият чешки боен анализатор Иржи Воячек чака доставките на полски оръжия да продължат, защото Полша към момента има оръжия за продажба. " Разбира се, те могат да предложат по-малко, в сравнение с когато стартира войната. Но доколкото знам, доставките не престават. Организациите, които се занимаваха с тях, не престават да работят ", сподели той пред AФП. “Те ще се възползват от това изказване (на Моравецки) до изборите и тогава още веднъж ще дадат зелена светлина “, сподели той.

Проруски любимец в Словакия

В Словакия, където единствено 40 % от жителите считат, че Русия е виновна за войната, съгласно изследване на мозъчния концерн „ Глоубсек “ (Globsec), Роберт Фицо, някогашен министър председател, чиято партия " Смер - Социална народна власт " води в социологическите изследвания, се ангажира да приключи неотложно всички доставки на военна помощ за Украйна, в случай че той завоюва изборите.

Словакия даде забележителна поддръжка на Украйна, по-специално като достави руски бойни самолети МиГ-29 и ремонтира оръжия, употребявани от украинската войска. Бившият министър на защитата Над сподели пред Агенция Франс Прес, че Фицо, който по думите му е " изрично проруски и уверено антиукраински ", би трябвало да бъде вземан на съществено. „ Ако той стане министър председател, е доста евентуално “ да приключи доставките на оръжия за Украйна и даже да спре доставките на НАТО през словашка територия, предизвести някогашният министър. Тогава Киев може да потърси сътрудници другаде. „ Полша е по-малко потребна за Киев, в сравнение с в предишното “, заключи Бурас.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР